Cât consumă o pompă de apă?
Adaugat de EDITARE DESCRIERI EXTERN
Pompele de apă sunt dispozitive utilizate pentru a crește presiunea apei și pentru a transferă un debit de apă sau un lichid dintr-o poziție în alta. Pompele de apă moderne sunt folosite constant pentru aplicații în domeniul agricol, industrial și rezidențial. De asemenea, se folosesc pentru a transfera apele uzate în stațiile de tratare special destinate. Cel mai adesea, modelele noi de pompe de apă sunt acționate de electricitate, dar se folosesc și alte surse de energie, precum motoarele pe benzină sau diesel (în cazul motopompelor). Indiferent de modul de acționare, consumul pompelor este un aspect important de luat în considerare atunci când alegi un model. Totodată, există și pompe acționate manual, care nu folosesc resurse de energie electrică sau combustibil pentru a funcționa. Află din informațiile care urmează principalele modalități de clasificare a pompelor de apă, dar și detalii importante privitoare la consumul acestor dispozitive.
Tipuri pompe
Pe piață de profil există mai multe tipuri de pompe de apă, care se împart în diverse categorii, în funcție de factorii luați în considerare în momentul clasificării. În continuare vom discuta despre principalele tipuri de pompe de apă și criteriile în funcție de care acestea se clasifică. Pentru o diferențiere generală a pompelor de apă, acestea se împart în două categorii de bază, în funcție de principiul de funcționare: pompe cu deplasare dinamică și pompe cu deplasare pozitivă. În funcție de tipul apei pompate, pompele de apă se pot împărți în două categorii principale: pompe pentru apă murdară și pompe pentru apă curată. Al treilea tip de clasificare a pompelor de apă se referă la modul de amplasare, caz în care există două tipuri: pompe de suprafață și pompe submersibile.
Pompe cu deplasare dinamică
Pompele cu deplasare dinamică sunt prevăzute cu un rotor care are rolul de a circula apa la viteza și presiunea optime pentru funcționare. Datorită structurii simple, prețului accesibil și întreținerii ușoare, pompele cu deplasare dinamică sunt, de cele mai multe ori, dispozitivele care primează în alegerile utilizatorilor. La rândul lor, pompele cu deplasare dinamică pot fi împărțite în mai multe subtipuri, cele centrifuge fiind recomandate utilizatorilor datorită versatilității și eficienței. Dintre aplicațiile în care pompele centrifuge sunt folosite cel mai frecvent se pot menționa cele care țin de sectorul casnic, agricol și pomparea apelor uzate. Printre altele, pompele centrifuge sunt utile pentru a alimenta gospodăriile cu apă menajeră, pentru aspersoarele care udă grădinile sau pentru umplerea piscinelor. În agricultură, pompele centrifuge se folosesc în sistemele de irigații sau în rezervoarele de stocare. Pentru pomparea apelor uzate, pompele centrifuge sunt folosite deoarece se pot instala cu ușurință în gropi și puțuri, fiind capabile să transporte cu ușurință reziduurile prezente în apele uzate.
Pompe cu deplasare pozitivă
Spre deosebire de pompele cu deplasare dinamică, cele cu deplasare pozitivă au anumite limitări în utilizare, oferind o cantitate fixă de apă și având o viteză redusă de funcționare. De aceea, se folosesc pentru debite reduse și pentru lichide cu vâscozitate mare. La fel ca pompele de apă dinamice, se pot împărți în mai multe subtipuri, precum pompe de apă cu piston, pompe rotative și pompe cu diafragmă. Iată care sunt principalele caracteristici ale acestora:
· pompe de apă cu piston – că avantaje ale pompelor de apă cu piston pot fi menționate durabilitatea crescută și simplitatea în utilizare. Dezavantajul constă în incapacitatea acestor pompe de apă de a pompa volume mari de lichid, motiv pentru care nu sunt extrem de productive. Cel mai adesea se folosesc de către producătorii de vopsele, în gospodărie sau în industria alimentară.· pompe de apă rotative – aceste pompe funcționează cu un rotor, ceea ce înseamnă că au productivitate crescută și eficacitate ridicată. Sunt utilizate în aproape toate domeniile de activitate, inclusiv în cele în care este nevoie de un randament bun, precum industria petrolieră sau cea chimică. Cu o pompă de apă rotativă pot fi pompate nenumărate tipuri de lichide, indiferent de temperatura sau de gradul de vâscozitate.
· pompe de apă cu diafragmă – datorită faptului că sunt ușor de folosit, au o fiabilitate mare, durabilitate crescută și mentenanță lor nu necesită efort, pompele cu diafragmă sunt printre preferatele utilizatorilor. Acestea se folosesc în ferme pentru mașinile de muls, dar și în industria farmaceutică sau în producția de lacuri și vopsele, fiind foarte versatile. Sunt apreciate și pentru eficientă energetică, etanșeitatea ridicată, dimensiunile mici, menținerea purității înalte a lichidului pompat și lipsa vibrațiilor atunci când sunt puse în funcțiune.
Pompele pentru apă murdară și pompele pentru apă curată
Pompele pentru apă murdară sunt, de cele mai multe ori, modele de pompe centrifuge autoamorsante. Se folosesc pentru evacuarea apei cu precădere în gospodării, ferme și agricultură, dar și în domenii precum industria minieră sau sectorul de construcții, atunci când în lichid există peste 150 de grame de particule solide pe metrul cub. Sunt special concepute pentru a pompă apă murdară care conține reziduuri, noroi, pietriș și inclusiv materiale abrazive.
Diferența dintre pompele pentru apă murdară și cele pentru apă curată constă în cantitatea de particule solide prezente pe metrul cub de lichid. Astfel, dacă dispozitivele pentru apă murdară sunt fabricate astfel încât să reziste și să nu fie afectate de eventualele deteriorări cauzate de reziduuri, pompele pentru apă curată funcționează corespunzător doar dacă într-un metru cub de apă există maxim 150 de grame de particule solide.
Pompe de apă de suprafață
Așa cum sugerează și numele, pompele de apă de suprafață se amplasează întotdeauna la suprafață apei, iar lichidul este evacuat prin intermediul unui furtun. În ceea ce privește aplicațiile în care pot fi utilizate, pompele de suprafață sunt cel mai des întâlnite în gospodării, cu scopul de a trage apă din puțuri. Cu cât adâncimea puțului este mai mare, cu atât furtunul trebuie să aibă o lungime mai mare și, implicit, este necesar că puterea pompei de suprafață să fie mai ridicată.
Pompe submersibile
Pompele submersibile nu necesită amorsare și sunt folosite cel mai adesea în fântâni și puțuri de foraj, fiind pretabile pentru adâncimi mai mari, acestea funcționând scufundate în lichidul pe care îl pompează (de unde și denumirea de pompe submersibile). Sunt preferate de către utilizatorii casnici deoarece consumă mai puțin curent electric în comparație cu pompele de apă de suprafață și nu ocupă spațiu în gospodărie precum pompele clasice. Totodată, fiind modele de pompe cu dimensiuni compacte, pompele submersibile permit coborârea în puțuri cu diametru foarte mic, acesta fiind un alt avantaj al acestora.
Pompele submersibile sunt concepute pentru funcționare și la temperaturi mai mari, uneori de până la 150 de grade Celsius, putând pompa și apa caldă sau agent termic. În cele mai multe cazuri, pompele submersibile sunt pompe centrifuge, compuse dintr-un motor electric amplasat într-o carcasa complet etanșeizata, rezistent la utilizarea subacvatică și o pompă, care funcționează împreună, că o singură unitate.
Pompele submersibile pot fi împărțite în două subtipuri: pompe de foraj și pompe utilitare. Primul tip se utilizează pentru a scoate apă la suprafață din puțuri de foraj, pentru galeriile miniere inundate sau pentru extragerea apei din pânză freatică sau râuri și folosirea să la irigații. Al doilea tip, pompele utilitare, se folosesc pentru evacuarea apei din subsolurile și beciurile inundate, fiind preferate în gospodării datorită faptului că sunt mai ușor de manevrat.
Consum pompe
În funcție de sursa de energie cu care sunt acționate, pompele de apă pot consuma fie energie electrică, fie combustibil (benzină sau motorină). În general, calculul consumului pompelor de apă este mai relevant pentru utilizatorii casnici, dar și în sectorul agricol sau în cazul pompelor folosite în ferme, comparativ cu utilizatorii din domeniul industrial, care folosesc tipuri de pompe de apă special destinate consumatorilor mari.
Referitor la consum, este important de menționat că, datorită proiectării și inovației din domeniu, modelele moderne de pompe de apă nu consumă foarte multă energie. Bineînțeles, consumul crește direct proporțional cu puterea pe care o are pompă de apă.
Pentru a calcula consumul unei pompe de apă care funcționează cu energie electrică, este necesar să cunoști detalii referitoare la:
· puterea nominală a motorului cu care este echipată pompa, exprimată în wați (W);· numărul de ore de funcționare (h);
· costul electricități (lei/KWh).
Pompele de apă acționate electric se găsesc într-o mare variație de funcționalități și tipologii dimensionale, cu puteri nominale care pot varia de la câțiva wați (ex. pompe transfer lichide ori pompe de recirculare centrala) până peste 1000W când de multe ori puterea este înscrisă pe acestea și în sppecificațiile tehnice în kilo-wați (KW=1000W).
Pentru a determina consumul nominal lunar al unei pompe electrice înmulțește puterea nominală a acesteia (în W), pe care o regăsești în specificațiile tehnice ale produsului, cu numărul de ore în care funcționează pompa într-o zi, iar apoi cu numărul de zile de funcționare într-o lună. Rezultatul obținut reprezintă numarul de W/h (wați-oră) per lună, iar pentru a determina și costul în funcție de prețul energiei electrice, împarte rezultatul la 1000 pentru a obține numărul de KW/h (cantitatea de kilowați- oră utilizați de pompa de apă în cursul unei luni).
În cazul motopompelor acționate de motoare pe bază de combustie internă (benzină sau diesel), consumul de combustibil se regăsește uneori în specificațiile tehnice ale motorului. Totuși, având în vedere că la aceste motoare calitatea combustibilului și condițiile de funcționare (vară, iarna, timp secetos ori ploios) influențează mult consumul, unul din principalele criterii în ceea ce privește acesta este numărul de cai putere al motorului (puterea acestuia exprimată în CP). De obicei, pentru aceeași clase de motoare, un număr sporit de cai putere (CP) va însemna un consum mai ridicat, dar și o capacitate de pompare sporită.
Un lucru foarte important de urmărit pentru atingerea consumului energetic nominal indicat de producător, fie energie electrică, fie combustibil în cazul pompelor acționate cu motor pe bază de combustie (motopompe), este legat de integrarea în instalații cu diametre care respectă cerințele indicate de producător. Funcționarea pompelor la un regim superior datorită utilizării unor diametre/racorduri/conexiuni inferioare celor nominale va conduce la un consum energetic, respectiv de combustibil mai mare. De asemenea, în cazul în care pompa este prevăzută cu tocător de impurități, o vâscozitate superioară a lichidului va presupune un consum mai ridicat, respectiv o cantitate mai mare de impurități și/sau o dimensiune mai mare a acestora va crește consumul energetic/de combustibil al pompei.
Ai nevoie de ajutor în alegerea pompei de apă?
Experiența de peste 20 de ani în domeniul tehnologiei pompelor a producătorului IBO Dambat Polonia îți este la îndemână prin intermediul unor produse cu raport excelent calitate-preț, iar acum și prin sfaturile pe care ți le pot oferi specialiștii noștri.
Contactează-ne pentru afla mai multe despre soluțiile de pompare IBO Dambat și a pentru găsi pompa de apă și soluția optimă, adaptată nevoilor tale.